Friday 14 December 2007

Smazeny syr s tatarskou omackou v UK

Tak jsem vcera opet zkousel experimentovat s anglickymi syry a udelat smazak.
Vlastne jsem se od minule zdokonalil uz natolik, ze muzu dat radu jak na to.
Jelikoz jsem sam nikde nenasel recept, ktery by poradil od A do Z, pokusim se to vysvetlit tak, aby to se do toho mohl pustit i uplny zacatecnik...
Predne neni to vlastne zadna alchymie, jedine co je zapotrebi je koupit ten spravny syr, podobny nasemu Eidamu. V Anglii se prodavaji po vetsine syry, ktere jsou dost vysusene a chuti pripominaji spis tvaroh nez syr, jako napr. Mature Cheddar nebo Red Leicester.
Nejlepsi volba je zajit do Sansburys a koupit tam Mild Cheese, ktery je jeste k tomu nejlevnejsi, 500g stoji asi 2 libry. Pak taky budem potrebovat breadcrumbs - coz je neco jako strouhanka.

Na 2 porce potrebujeme:
250g Mild cheese
2 vejce
balicek breadcrumbs
mouku
sul
pepr

Syr nakrajime na max. 5 mm tenke platky. Cim tlusci syr udelame tim hur se pak bude smazit, aby byl spravne tahaci.. :)
Obalovani v trojobalu -
do 3 talirku rozdame- mouku - rozmixovane vejce, ktere osolime a opeprime nebo pridame chilli - strouhanku.
Tady nastava prvni problem, obalovani je potreba udelat peclive, aby jsme zabranili uniku syra pri smazeni. Ja to delam tak ze prvni vrstvu obalim prvne v mouce, pak ve vajicku a nakonec ve strouhance a druhou vrstvu uz jen ve vajicku a strouhance. Pri obalovani je potreba trpelivost a hlavne u kraju potreba strouhanku poradne primacknout, a zkontrolovat ze nikde syr "neprosvita". Pokud se nam to povedlo tak ta nejhorsi cast je za nami.
Smazeni -
tady se recepty rozchazeji, prosel jsem par diskuzi na netu a kazdy radi jine mnozstvi oleje a prudkost smazeni. Me tedy uspokojive funguje jen jedna metoda, a to male mnoztvi oleje a smazit na mirnejsim plameni delsi dobu, myslim si ze syr se roztece vic a vydrzi i dele tahaci...
Plamen zvolte tak, aby jste smazili a ne jenom ohrivali, pod syrem to musi tak pozvolna "bublat" ani pomalu ani moc rychle. Smazte z kazde strany max. 1-2 min, ma se sice smazit dozlatova, ale pamatujte ze lepsi je mit syr svetlejsi, nez pripaleny, verte zkusenemu.. ;o)

prilohy - vlastne cokoliv, ja tedy preferuji varene brambory na kmine omastene maslem...ale hlavne s tatarskou omackou...

Tatarska omacka
kdo chce ke smazaku Tatarskou omacku, muze narazit na problem. V Anglii ji neznaji ani neprodavaji. Takze nekdo ji asi pobezi koupit do slovenskeho obchodu, nebo si ji ten kdo nema po ruce obchod muze vyrobit.
Na Internetu se da sice najit spousta receptu, ale ja jsem vyvinul svuj vlastni a tatarka podle nej chutna me pritelkyni vice nez kupovana.
Potrebujeme:
500ml majonezy
1 stredni cibule
2-3 male okurky nakladacky
citronova kura (staci z 1 citronu)
feferonka (muzeme nahradit chilli)
pepr
sul
1 lzicka plnotucne horcice
hrsticka mrazene nebo cerstve zeleniny - hrasek, celer, karotka, kukurice..

Do nadoby dame majonezu a ingredience, a rozmixujeme rucnim mixerem. Pak osolime, opeprime a nastrouhame citronovou kuru. Chut muzeme vyvazovat mnozstvim inredienci, napr. dame vic zeleniny, koreni atd...

Preji dobrou chut...

Jeste pridam TIP na smazak pro ty, kteri preferuji zdravejsi zpusob pripravy jidel nez smazeni.
Recept jsem nasel na Internetu, delam to podle nej a je to vyborne!
Jde o tzv. Hrnickovy smazak, ktery se nesmazi, ale pece v troube -
Tady je recept

1 comment:

Anonymous said...

Diky za tip, smazaka jsem nemel ani nepamatuju, vyzkousim a dam vedet jak to dopadlo!